The expression levels of virulence and antibiotic resistance genes in Lactococcus garvieae exposed to different conditions: Virulence and antibiotic resistance genes in L. garvieae - Önalan, Şükrü; Barlık, Dilara Hande (Cellular and Molecular Biology, 2023)
Lactococcus garvieae, balıkların hemorajik septisemisi olan laktokokkozun etken maddesidir. Laktokkoz, ticari açıdan önemli birçok tatlı su ve deniz türünü etkilediği için su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara neden olur. Bu çalışmada çalışmada kullanılan bakterilerin biyokimyasal testlerde %92,5 oranında tespit edildiği görülmüştür. Çalışmada kullanılan L. garvieae etkeninin Gentamisin, Tobramisin, Sefoksitin, Penisilin G, Amoksisilin-Klavulanat, Trimetoprim-Sülfametoksazol, Klindamisin, Fusidik Asit ve Rifampine dirençli olduğu da gözlendi . L. garvieae etkeninin optimum büyüme sıcaklığı 21 o alındığındaC'de kontrol grubu için virülans gen ekspresyon düzeyi ajanın en iyi gelişebileceği sıcaklık aralığı olan 25 ve 37°C'de yukarı, 15°C ve 45°C'de ise aşağı yönlü düzenlenmiştir. Benzer şekilde 25°C'ye en yakın sıcaklıkta üreyen bakterilerde gen ekspresyon düzeyinin antibiyotik direnç geni ekspresyon düzeyinde 21°C kontrol grubuna göre, bakterilerin ekspresyon düzeylerinde ise anlamlı düzeyde yukarı regüle olduğu gözlendi. diğer sıcaklıklarda büyüme daha düşüktü. Bu sonuçlar dikkate alındığında, çalışmada kullanılan bakteri gökkuşağı alabalığından izole edildiğinden, sıcaklığın virülans üzerindeki etkisinin önemli ölçüde etkili olduğu anlaşılmaktadır.